Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Τα μέρη του κρέατος και πώς τα μαγειρεύουμε!

Πώς επιλέγουμε κρέας;
Τι πρέπει να προσέχουμε;
Δύο ανθρώπους που θα πρέπει να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε είναι ο χασάπης σας και ο ψαράς σας!


Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε προσωπικές σχέσεις μαζί τους και σίγουρα θα βοηθήσει αυτό στο να σας δίνουν νόστιμα προϊόντα που θα βελτιώσουν το γευστικό αποτέλεσμα της μαγειρικής σας.
Ας μιλήσουμε για το κρέας τώρα…
Στην ουσία όταν μιλάμε για κρέας εννοούμε τους μύες ενός ζώου.
Κάποιοι από αυτούς είναι μεγάλοι, κάποιοι είναι μικροί, κάποιοι ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα όργανο, όπως ας πούμε το πόδι, ή κάποιοι είναι αρκετά μεγάλοι και τους αγοράζουμε “μόνους” τους.
Κάποιοι μύες κινούνται περισσότερο όπως οι μύες των ποδιών, κάποιοι λιγότερο όπως οι μύες της πλάτης. Το φιλέτο ας πούμε είναι από τις πιο μαλακές κοπές γιατί ακριβώς είναι ένας μυς που σχεδόν ποτέ δεν κινείται.
Οι μύες που κινούνται περισσότερο θέλουν και περισσότερο μαγείρεμα για να μαλακώσουν.
Ένα νεαρό ζώο πάντα έχει πιο μαλακό κρέας γιατί οι μύες του έχουν δουλέψει λιγότερο από τους μύες ενός ζώου μεγαλύτερου σε ηλικία.
Οι μύες που ειναι και πιο ακίνητοι είναι και πιο μαλακοί και μπορούν να μαγειρευτούν για λίγο.
Όταν 2 ή περισσότεροι μύες, όπως ας πούμε ένα κότσι, είναι ενωμένοι τότε γύρω τους υπάρχει ένας συνδετικός ιστός.
Αυτός ο συνδετικός ιστός είναι πολύ σκληρός όταν μαγειρεύεται για πολύ λίγο αλλά μαλακώνει με το πολύ μαγείρεμα και δίνει ωραία μια σούπα ή ένα ψητό της κατσαρόλας.
Ας δούμε και το λίπος. Όσο περισσότερο λίπος έχει ένα κομμάτι κρέας τόσο πιο μαλακό είναι. Όσο λιγότερο τόσο σκληρότερο.
Όσο πιο πολύ λίπος τόσο πιο μαλακό γίνεται ένα κρέας που ψήνεται γρήγορα. Όπως ας πούμε μια μπριζόλα.
Στο μοσχαρίσιο κρέας το λίπος διανέμεται μέσα στον μυ ενώ στο χοιρινό είναι γύρω από τους μύες.
Ας δούμε επίσης αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα ζώα που τρέφονται με καλαμπόκι και σε αυτά που τρέφονται με χορτάρι.
Τα ζώα που τρέφονται με καλαμπόκι σημαίνει ότι μεγαλώνουν σε ένα μικρό κλουβί, κινούνται λίγο, παίρνουν αντιβιωτικά και ορμόνες για να μεγαλώσουν γρήγορα και να μην αρρωσταίνουν λόγω της διατροφής τους.
Φυσικά το κρέας τους είναι πιο μαλακό γιατί κινούνται λίγο και έχει περισσότερο λίπος.
Τα ζώα που τρέφονται με χορτάρι είναι στη φύση, κινούνται, έχουν πιο δουλεμένους μύες, έχουν λιγότερο πάχος, άρα το κρέας τους είναι πιο σκληρό.
Από την άλλη τα ζώα αυτά έχουν πιο νόστιμο κρέας λόγω της διατροφής τους, είναι πιο υγιεινά γιατί δεν έχουν ορμόνες και αντιβιωτικά.
Βέβαια όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι και πιο ακριβά γιατί περνάει περίσσότερος χρόνος μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό για τη σφαγή τους βάρος.
Το κόκκινο κρέας γενικότερα είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη.
Τα πιο γνωστά κόκκινα κρέατα είναι το μοσχάρι και το χοιρινό.
Ποιο από τα δύο είναι το πιο θρεπτικό; ποιο είναι αυτό με τα λιγότερα λιπαρά;
Ποιο από τα δύο πρέπει να επιλέγουμε;
Από άποψη θερμίδων και τα δύο έχουν περίπου τις ίδιες, με το χοιρινό να έχει λίγο λιγότερες. Ποσοστό πρωτεϊνών το ίδιο περίπου επίσης απλά οι πρωτείνες του ενός και του άλλου κρέατος αποτελούνται από διαφορετικά αμινοξέα.
Το καλό με το χοιρινό λίπος είναι ότι το λίπος του είναι μαζεμένο γύρω από τους μύες ενώ στο μοσχαρίσιο το λίπος είναι μέσα στους μύες…
Στα σύν του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε σίδηρο…
Επίσης το χοιρινό είναι φτηνότερο.
Για το μαγείρεμα τώρα..
Πάντα ένα κομμάτι με κόκκαλο είναι πιο νόστιμο από ένα κομμάτι χωρίς.
Κομμάτια με πολύ συνδετικό ιστό τα κάνουμε ψητά ή βραστά.
Ας δούμε τώρα τις πιο συχνές κοπές και το μαγείρεμά τους!
Και λίγο πιο αναλυτικά..
Κεφάλι: Ιδανικό μεζεδάκι για ψητό ή τη γνωστή σε όλους μας πηχτή.
Λαιμός ή σβέρκος: Αν αναρωτιέστε από που είναι συνήθως τα κομμάτια κρέατος για τα σουβλάκια μας , ήρθε η ώρα να λύσετε την απορία σας! Είναι γενικά μαλακό και νόστιμο κρέας. Επίσης από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές μπριζόλες του λαιμού.
Σπαλομπριζόλες: Οι μπριζόλες με κόκκαλο είναι πιο νόστιμες από τις μοσχαρίσιες , επειδή έχουν πολύ λίπος! Είναι κατάλληλες για τηγάνι, φούρνο, σχάρα και γκριλ.
Σπάλα - στήθος ή κότσι: Γίνεται μαγειρευτό κατσαρόλας, φρικασέ ή αργοψημένο στον φούρνο, σουβλάκια.
Φιλέτο ή το λεγόμενο ψαρονέφρι: Το πιο νόστιμο κομμάτι και το αγαπημένο των παιδιών επειδή δεν έχει λίπος ή κόκαλο. Μαγειρεύεται κυρίως στη σχάρα, σοτέ και γεμιστό στο φούρνο ή στη σχάρα.
Πανσέτες: Είναι ένα παχύ κομμάτι κρέατος, με λίπος και κόκκαλο. Βέβαια είναι πολύ νόστιμες και γίνονται στη σχάρα ή μαγειρευτές στην κατσαρόλα.
Μπούτι ή αλλιώς κότσι: Από το μπούτι φτιάχνουμε τον αγαπημένο μας γύρο ή σνίτσελ και κιμά για μπιφτέκια! Μπορεί να γίνει βραστό στην κατσαρόλα ή να σιγοψηθεί στον φούρνο ή να ψηθεί ολόκληρο αλλά και να γίνει γεμιστό.
Όσον αφορά το αγαπημένο μας μοσχάρι...
Και λίγο πιο αναλυτικά...
Μοσχαροκεφαλή: Θέλει ώρες ψήσιμο και είναι πολύ νόστιμη. Τα μάγουλα, είναι ότι πρέπει για βραστό, γιουβέτσι ,ή κοκκινιστό.
Ελιά ή αλλιώς λαιμός ή σβέρκος: αρκετά μαλακό κομμάτι και έχει αρκετό λίπος οπότε κάνει για τα πάντα εκτός από σχάρα.
Καπάκι: Κομμάτι κρέατος πάνω από τις μπριζόλες, ότι πρέπει για κιμάς ή για βραστό και κοκκινιστό γιατί έχει συνδετικό ιστό.
Σπάλα: Ο ώμος τους ζώου. Λίγο λίπος και σχετικά σκληρό. Περιέχει το το νουά και το ποντίκι τα οποία τα κάνουμε μια χαρά βραστά ή ψητά στο φούρνο.
Σπαλομπριζόλες - Μπριζόλες: Πολύ νόστιμες για γρήγορο ψήσιμο (σχάρα, τηγάνι, κτλ.)
Στήθος, σιδηρόδρομος: Λιπαρό, νόστιμο κρέας. Πολλά κόκαλα αλλά φτηνό και ότι πρέπει για σιγομαγείρεμα σαν τα μάγουλα.
Κόντρα: Όχι τόσο μαλακό όσο το φιλέτο αλλά μπορεί και αυτό να μαγειρευτεί στο τηγάνι. Το αμέσως πιο καλό κομμάτι του μοσχαριού για γρήγορο ψήσιμο
Λάπα είναι η κοιλιά: Ότι πρέπει για νόστιμο κιμά μιας και έχει αρκετό λίπος.
Στο πίσω μέρος του ζώου έχουμε το κιλότο ή αλλιώς στρογγυλό: κάνει για κιμά, ψητά, σουβλάκια.
Κότσι: Ό,τι πρέπει για σούπες.
Νουά: Πίσω μέρος του μηρού. Μαγειρεύεται ολόκληρο και κόβεται σε φέτες.
Φιλέτο: Το πιο μαλακό εκτός από την ουρά του. Ότι πρέπει για τηγάνι, σοτέ και γρήγορο ψήσιμο.
Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικό να τις ξέρουμε γιατί θα μας βοηθήσουν πολύ στο μαγείρεμα και θα κατανοήσουμε καλύτερα για ποιο λόγο πρέπει να ζητάμε συγκεκριμένα κομμάτια κρέατος από το χασάπη μας για τις συνταγές!
akispetretzikis.com/
read more

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε την μπριζόλα που κοστίζει 4.000 ευρώ! ΒΙΝΤΕΟ

Σε ένα εστιατόριο στο Βερολίνο σερβίρεται η πιο ακριβή μπριζόλα του κόσμου από τα φημισμένα βοοειδή Κόμπε της Ιαπωνίας 

 

Για τους περισσότερους από εμάς, τα 4.000 ευρώ ξεπερνούν το ετήσιο κόστος σε τρόφιμα για μια ολόκληρη οικογένεια. Για κάποιους άλλους όμως το ποσό αυτό αξίζει να ξοδευτεί για μία και μόνο βραδιά και για μία και μόνη μπριζόλα. Τόσο κοστίζει ένα κομμάτι ψημμένου βοδινού κρέατος στο εστιατόριο Goldhorn Beefclub του Βερολίνου.

Όπως λέει ο σεφ του καταστήματος, το κρέας προέρχεται από τα περίφημα βοοειδή της Ιαπωνίας Kobe τα οποία ελάχιστα εστιατόρια στον κόσμο έχουν το προνόμιο αλλά και την εξουσιοδότηση να σερβίρου. Τα κρέατα αυτά δημιουργούνται από ειδικές συνθήκες διατροφής και διαβίωσης των ζώων, και αποτελούν ένα από τα πιο ακραία δείγματα υψηλής γαστρονομίας (και... επίδειξης πλούτου) σε όλο τον κόσμο.

Στο βίντεο από το συγκεκριμένο εστιατόριο βλέπουμε πως ψήνεται ένα τόσο πολύτιμο κομμάτι κρέατος. Η 800 γραμμαρίων «μπριζόλα» χρειάζεται ειδικό ψήστη, ενώ όπως αναφέρει ο σεφ το ψήσιμο γίνεται σε υψηλή φωτιά πάνω σε ειδικά κάρβουνα έτσι ώστε να αποκτήσει μία γεμάτη γεύση χωρίς από την άλλη να καεί το εσωτερικό της το οποίο όπως αρμόζει σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι μέτρια ψημένο και με το αίμα του.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι ένα από τα πιο φημισμένα στον κόσμο για τους καλοφαγάδες του κρέατος και γι' αυτούς που μπορούν να ξοδέψουν 4.000 ευρώ για μία μπριζόλα από καθαρό φιλέτο γιαπωνέζικης αγελάδας σε πιάτο πασπαλισμένο με φύλλα χρυσού. Για όλους τους υπόλοιπους ένα κιλό πανσετούλες από την Βαρβάκειο θα είναι ότι πρέπει για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς που βρίσκεται μπροστά μας. Και με συνοδευτικό όχι φύλλα χρυσού αλλά απλά φύλλα ελληνικότατου μαρουλιού... \
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

read more

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Το πιο εύκολο και λαχταριστό σνίτσελ (στο φούρνο!)

Μπορεί να έχετε συνηθίσει τα σνίτσελ τηγανισμένα, σας διαβεβαιώνουμε όμως πως ψήνοντάς τα στον φούρνο όχι μόνο κάνετε τον ίδιο χρόνο με το τηγάνι, αλλά κυρίως έχετε ένα άκρως πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Τα σνίτσελ που σας προτείνουμε είναι ελαφριά και πεντανόστιμα και σας παίρνουν μόνο μισή ώρα να τα ετοιμάσετε. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται, δηλαδή, για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα.

Υλικά
4 χοιρινά σνίτσελ μετρίου μεγέθους
2 αυγά
½ φλυτζάνι γάλα
μουστάρδα
φρυγανιά
τυρί τριμμένο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα. Προσθέτετε λίγη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και τριμμένο τυρί.
2. Βάζετε σε ένα μπολ τα σνίτσελ και τα περιχύνετε το μείγμα.
3. Βουτάτε τα σνίτσελ στην φρυγανιά.
4. Απλώνετε αλουμινόχαρτο στη σχάρα του φούρνου και τοποθετείτε πάνω του τα σνίτσελ, ρίχνοντας ελάχιστο ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν.
5. Βάζετε την σχάρα στη μέση του φούρνου και ψήνετε στους 200 C για μισή ώρα. Μόλις δείτε πως έχουν πάρει το σωστό χρώμα, είναι έτοιμα.
Tip: αφού τελειώσετε με το ψήσιμο, ετοιμάστε ένα μείγμα από τυρί, μουστάρδα και μαγιονέζα, ή με ότι απέμεινε από το αρχικό σας μείγμα, και βάλτε το πάνω στα σνίτσελ στο γκριλ για 5 λεπτά. Θα προσθέσουν έξτρα γεύση στο κουρκούτι.
queen.gr
read more